Vyhlášku proti pití alkoholu na veřejných místech vydává také Hradec Králové

Hradec Králové - Vyhlášku, která má omezit pití alkoholu na vybraných veřejných místech, má už několik měsíců připravený také magistrát v Hradci Králové. Vedení města doposud vyčkávalo, jak se ministerstvo vnitra postaví ke snaze Ústí nad Labem. Protože se ústeckým zákaz popíjení podařilo prosadit, pouští se nyní do boje s opilci i Hradec.

Opilci v centru Hradce Králové popíjejí celoročně. Mají svá oblíbená místa, například u supermarketů, kde se dá sehnat levné víno. Když se venku oteplí, lidí s lahví alkoholu v ruce rychle přibývá. „Scházejí se tam i mladiství, na veřejnosti popíjejí alkoholické nápoje a potom páchají škodu na majetku,“ upozorňuje ředitel městské policie Miroslav Hloušek. Mluvčímu magistrátu Václavu Svobodovi se zase nelíbí znečišťování veřejného prostranství, rušení nočního klidu a časté močení do městských květináčů.
 
Hradecká vyhláška, která by měla pití alkoholu na veřejnosti omezit, je podle primátora Otakara Divíška (ODS) podobná té z Ústí nad Labem. Přesně určuje místa, kde se nesmí popíjet. „Jsou to lokality, které jsou problematické. Okolo muzea, nábřeží, částečně i Staré Město,“ vypočítává primátor. Lidé, kteří v létě rádi posedávají na zahrádkách u restaurací, se bát nemusí. Na ty se vyhláška nevztahuje.
 
Pokud nenastanou nečekané komplikace, Divíšek by byl rád, aby nová vyhláška začala platit ještě před začátkem turistické sezóny, tedy nejpozději od května.