Bude v Liberci krajský soud?

Liberec - Libereckému kraji svitla naděje, že by konečně mohl mít vlastní krajský soud. Vláda chce totiž znovu projednat novelu zákona, jež by vznik krajských soudů umožnila těm regionům, kterým instituce zatím chybí. Právě Liberec změnu inicioval. Poslanci ji ale dosud odmítali.

Budova soudu v Liberci sice nese název Krajský soud, ve skutečnosti jde ale jen o pobočku, která je řízena z Ústí nad Labem, tedy ze sousedního kraje. To se Liberci nelíbí, chce mít vlastní krajský soud. Zákon o soudnictví, který by to umožnil, ale poslanci nezačali nikdy projednávat. „Pětkrát měl přijít na pořad jednání, pětkrát jsem byl v Poslanecké sněmovně, ani jednou nedošlo k zahájení projednávání. Můžu si o tom myslet své,“ shrnuje dosavadní osud novely hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. „Je mi až nepochopitelné, proč ve městě a kraji, kde je přímo připravena justiční transformace, proč k ní nemůže dojít,“ zlobí se člen Rady Libereckého kraje Jaroslav Krutský.

Situace v soudnictví na území Libereckého kraje je značně nepřehledná nejen pro občany, ale často i pro samotné soudce a advokáty. Některé případy se místo v Liberci soudí v Ústí nad Labem, jiné zase v Hradci Králové. Často tak dochází ke zmatkům a zbytečným prodlevám. „My jsme povinni vyřídit předběžné opatření neprodleně, někdy záleží na hodinách. Během léta nám přišlo několik předběžných opatření, trvalo tři dny, než nám je přivezli,“ dokumentuje neúnosnost situace soudce Petr Šuk.

Hejtman už proto na situaci upozornil i prezidenta Václava Klause při jeho návštěvě v regionu. „Z mnoha hledisek by bylo racionální, aby se struktura dalších orgánů veřejné správy ztotožnila s tím, jak je u nás dnes definováno čtrnáct krajů. Ostatní se mi zdá schválností,“ uvedl již před rokem prezident Klaus

Kraj teď proto zkusí novelu znovu prosadit. Náklady na zřízení samostatného soudu by přitom v Liberci byly minimální. „Je tu budova, pracují zde soudci, víceméně by šlo pouze o plat pro předsedu soudu,“ tvrdí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Přijetí novely by přitom nepomohlo pouze Liberci, ale i dalším pěti krajům, které vlastní soudy nemají.