Chyba úředníka „zbourala“ garáž v Lysé nad Labem

Lysá nad Labem - Žádná stavba se neobejde bez stavebního materiálu a také bez stavebního povolení. I když však stavební povolení získáte, můžete o svoji nemovitost přijít. A právě to je případ Jana Drábka z Lysé nad Labem. Postavil si garáž, ale kvůli chybě úředníka ji bude muset nejspíš zbourat. A ještě k tomu za své.

„Úřednice se na místě stavby byly podívat a neshledaly nic, co by bylo na překážku. V roce 2006 mi bylo vydáno stavební povolení, na jehož základě jsem začal stavět,“ popisuje začátek celého případu nešťastný stavebník.

Těsně před kolaudací však zaměstnanci společnosti ČEZ při kontrole trafostanice, která s garáží sousedí, zjistili, že stavba stojí přímo na kabelech. A navíc na jediné přístupové cestě k trafu. „Pro nás jediné řešení je tu stavbu zbourat, protože případná přeložka je velice nákladná, řádově v milionech korun,“ uvádí k případu tisková mluvčí ČEZ Jana Vejvodová.

Úřad po stížnosti společnosti ČEZ zrušil Janu Drábkovi stavební povolení. Garáž už ale stojí, nemůže se však zkolaudovat a používat. Navíc hrozí, že ji majitel bude muset na své náklady zbourat. „Stavební úřad vydal povolení na stavbu garáže, ale učinil chybné rozhodnutí ve věci stanovení okruhu účastníků řízení,“ přiznává chybu vedoucí stavebního odboru v Lysé nad Labem Jiřina Čížková. „Ať situace kolem garáže dopadne jakkoli, stejně mi to asi nikdo nezaplatí, protože tolik času, úsilí a peněz, co jsem do toho investoval, mi v plné výši nikdo neuhradí,“ připustil Jan Drábek rezignovaně.

Případem se již zabývá i Krajský úřad Středočeského kraje. Na jeho rozhodnutí Jan Drábek čeká. Předpokládá ale, že spor nakonec stejně skončí u soudu.