Otevření kamenolomu u Bojanova pobuřuje okolní obce

Chrudimsko - Plánované znovuotevření starého kamenolomu u Bojanova na Chrudimsku vystrašilo starosty okolních obcí - v regionu by totiž výrazně stoupla nákladní doprava. Nejhlasitějším kritikem je obec Nasavrky, která se už několik let snaží lákat turisty a do rozvoje cestovního ruchu investovala miliony korun. Společnost Holcim, která chce u Bojanova znovuotevřít kamenolom, ale počítá s tím, že přes Nasavrky budou projíždět nákladní auta, která mohou turisty odradit.

„Nelíbí se mi jednání, že ačkoli jsme otevřením lomu na Hůrkách dotčení, tak jsme nebyli od začátku informování o tom, že by doprava měla být směřována přes Nasavrky,“ zlobí se starosta Milan Chvojka. „Je pravda, že jsme zatím s dalšími obcemi nejednali, protože by to bylo předčasné. Nejdříve chceme počkat, jak se vyjádří obyvatelé Bojanova v místním hlasování,“ hájí se koordinátor projektu kamenolom z firmy Holcim Petr Dvořáček.

Pokud se Bojanovští ve veřejném hlasování vysloví pro kamenolom, bude obec dostávat od společnosti Holcim peníze. „V tuto chvíli se mluví o milion až dvou milionech ročně,“ potvrdil České televizi informaci starosta Bojanova Tomáš Chvojka. Okolní obce už takové štěstí nemají, a proto o znovuotevření kamenolomu nestojí.

V sobotním veřejném hlasování tak budou obyvatelé Bojanova rozhodovat i o budoucnosti okolních měst a obcí.