Obyvatelé penzionů pro důchodce protestovali proti novým smlouvám

Praha - Před pražským magistrátem se sešlo několik desítek seniorů. Protestovali proti novým nájemním smlouvám, které jim magistrát předložil. Původní nájemní smlouvy na dobu neurčitou jim magistrát změnil na ujednání na dobu určitou. Senioři mají strach, že je pak magistrát bude moci vystěhovat a byty prodat. Radní Jiří Janeček (ODS) postup magistrátu hájil tím, že se snaží předejít zneužívání bytů určených hlavně pro seniory v sociální nouzi. Se zástupci seniorů se přesto ještě sejde a nevylučuje, že se smlouva pozmění.

„Chceme smlouvy na dobu neurčitou, nic jiného nechceme“, „Dejte nám smlouvy na dobu neurčitou a půjdeme domů,“ křičeli na Janečka rozzlobení senioři. Ten se jim snažil vysvětlit, že nové smlouvy nemají sloužit k tomu, aby je město dostalo na ulici, ale aby se byty nepřeváděly na vnuky a vnučky.

„Nikdy nebyl problém, že by se tam stěhovali vnukové,“ oponovali mu senioři, kteří radního nenechali často domluvit. „Nemám jediný důvod dostávat tyto občany pryč z bytů, je to pro ně, vždyť mně by pak vznikl další problém,“ řekl novinářům Janeček.

Smlouvy jsou podle Janečka nastaveny tak, že se každý rok automaticky prodlužují až na dobu devíti let. Po protestní akci ještě Janeček se seniory jednal, výsledkem bylo, že smlouvy doznají mírných změn. Budou stále na dobu určitou, ale dají prý seniorům větší jistoty.

„Upravené smlouvy garantují to, že po devíti letech bude sepsána nová smlouva na dalších devět let,“ řekl novinářům Janeček. „Bohužel se to do té smlouvy nedostalo,“ uvedla Věnceslava Stupková z penzionu na Střížkově. Ani podle Janečka to nebylo ve smlouvě dobře ošetřeno. Kdyby nájemní smlouva byla delší než deset let, už platí na dobu neurčitou.

V pražských penzionech pro seniory je zhruba šest stovek bytů, podle Janečka v nich bydlí asi tisíc lidí. Od 1. ledna ale zákon o sociálních službách pojem penzion pro důchodce nezná, zařízení proto magistrát už loni převedl pod bytový fond a staly se z nich klasické malometrážní byty. V domovech důchodců žije zhruba 2 000 lidí, magistrát jich má 13.

Radní v novém systému vidí i další výhody. Dokud penziony patřily pod domovy důchodců, nemohli senioři žádat o státní příspěvky na bydlení, takto na ně nárok mají. V penzionech se totiž bude zvyšovat nájemné. Z 34 korun za metr čtvereční se zvýší v příštích třech letech na 60 korun.

O bydlení v penzionech mají lidé zájem. Janeček má na stole prý 2 000 žádostí o přidělení malometrážního bytu. Lidé jsou v nich ubytováváni na základě několika kritérií. Musí být starší 65 let, musí být soběstační. Magistrát také hodnotí, z jakého bytu senior jde, poměr výše nájmu k důchodu i to, zda jde o osamělého člověka.