V Humpolci budou vyplácet sociální dávky v naturáliích

Humpolec – Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá sice s tím, že kupónový systém sociálních dávek zavede plošně v celé zemi asi až od roku 2010, v Humpolci však právě začínají, jako v prvním městě Vysočiny, vyplácet sociální dávky místo v hotovosti v poukázkách. Za ně je možné uspokojit jen základní životní potřeby.

Lidé, kteří nepracují a pracovat nechtějí, v mnoha případech dávky od státu propíjejí. Poukázky místo peněz jim v tom mají zabránit, lze za ně koupit jen potraviny nebo oblečení. S jejich rozdáváním začnou v Humpolci příští týden. Vedoucí odboru sociálních věcí MÚ Humpolec Josef Fiala vysvětluje: „Poukázky budeme vydávat klientům, kteří mají problémy se závislostí na alkoholu a hracích automatech a s nadměrným kouřením.“

Podobný systém, jaký právě zavádějí v Humpolci, začne od prosince fungovat také v Novém Městě na Moravě. Vedoucí zdejšího sociálního odboru Petr Švanda naznačuje: „Budou asi brblat, ale když zjistí, že jim nic jiného nezbyde, budou si muset zvyknout.“ Sami místní příjemci sociálních dávek příliš spokojeni nejsou.

Poukázky mají klienty motivovat k tomu, aby si hledali práci a nezneužívali dávky. Všechny peníze od státu ale v poukázkách dostat nemohou. Josef Fiala poznamenává: „Klient musí samozřejmě mít určitou hotovost na pokrytí svých nákladů, jako je telefon nebo doprava.“ Petr Švanda k tomu dodává: „Lidé, co se chronicky vyhýbají práci a v životě pracovat nebudou, těm to asi vadit nebude.“

Prvních 76 klientů dostane polovinu sociální dávky formou kupónů i v Karviné. Stejně jako v Humpolci si za ně koupí jen nezbytné životní potřeby. Díky speciálnímu kódu na stravenkách mohou sociální pracovníci zpětně zjistit, co si který klient koupil. Radní k tomuto kroku inspirovala Praha nebo Český Těšín, kde už je podobný systém zaveden. Počet klientů se určitě bude zvyšovat. Karvinský magistrát vyplatí touto formou v příštím roce dva miliony korun. Se systémem však nesouhlasí veřejný ochránce práv. Podle něj odnaučuje lidi hospodařit s penězi.