Kolínské technické služby jsou na prodej

Kolín - Město prodává technické služby. Novým majitelem 75 procent společnosti se má stát firma AVE CZ odpadové hospodářství. Odhlasovali to kolínští zastupitelé, ačkoliv opozice plánovaný prodej kritizuje. Její zástupce chce dokonce podat trestní oznámení na všechny, kdo pro prodej zvedli ruku.

Hlasování na kolínské radnici dopadlo jednoznačně: 16 zastupitelů souhlasilo s prodejem městských technických služeb, 8 bylo proti.

„Je to velký přínos pro město Kolín,“ uvádí starosta Kolína Jiří Buřič. Opoziční zastupitelé mají ale jiný názor: „Je to největší podvod v historii města Kolína,“ oponuje zastupitel Jiří Pěkný. „Poznají to občané tohoto města, až budou platit za odpady vyšší částky,“ vysvětluje zastupitel Martin Škorpík. Podle zástupců opozice je tedy smlouva nevýhodná. Dává kupci záruku, že si u něj město bude objednávat služby za 55 milionů korun po dobu 25 let.

„V příštím roce se bude platit o 30 milionů více než v letošním roce za stejně provedené služby,“ vysvětluje Pěkný. Podle starosty se ale částka, kterou město zaplatí za úklid, údržbu zeleně nebo likvidaci odpadků, nezmění: „Je velice pravděpodobné, že příští rok bude ta suma naprosto stejná. Naší snahou bude, aby byla nižší,“ podotýká Buřič.

Členové opozice kritizovali také to, že město nevyhlásilo veřejnou soutěž o kupce, ale přímo oslovilo čtyři společnosti. „Způsob výběru oslovených společností se jeví z našeho pohledu pro město nevýhodný,“ uvádí Molnár. Plašil ale řekl, že radnice vybrala toho, koho oslovila.

Dle mluvčí společnosti A.S.A. měla firma také zájem o koupi, kolínští radní ji ale neoslovili. „Podnikli jsme určité kroky, aby bylo zrušeno rozhodnutí rady města, ale bohužel jsme neuspěli,“ stěžuje si mluvčí A.S.A. Gabriela Pánková.

Za prodej Technických služeb chce město získat 160 až 180 milionů, o částce bude s kupcem ještě jednat.