Opočno hostí mezinárodní setkání sokolníků

Opočno – Do Opočna na Rychnovsku se sjelo přes tři sta sokolníků z celé Evropy. Podle pořadatelů jde v Evropě o největší akci svého druhu. Téměř polovina účastníků přijela s dravými ptáky. Sokolnictví patří mezi jednu z nejstarších forem lovu. Vzniklo v Asii ještě před naším letopočtem a na území České republiky má více než tisíciletou tradici.

Chovatelé do Opočna přivezli hlavně sokoly, jestřáby a orly. Podle jednotlivých dravců se rozdělili do několika skupin a vyjeli do východočeských honiteb.

Podle sokolníka Drahomíra Boudyše se například jestřábi nejčastěji používají na lov bažantů a zajíců. „Pro orla je nejjednodušší chytit lišku, ta běží rovně, nekličkuje a orel chytne každou,“ dodal sokolník František Chrpa.

Lov s dravci je podle sokolníků postavený na přírodních zákonech a je tak tím nejférovějším lovem, jaký si můžeme představit. „Dravec má jednu vlastnost, kterou my nemáme, umí rozlišit, jestli kořist na kterou jde, je handicapovaná, slabá nebo nemocná,“ upřesnil sokolník Lubor Křivka.

O množství ulovené zvěře podle sokolníků nejde. „My sice fandíme dravci, ale máme radost i z toho, když zvěř taky uteče, když je v pořádku,“ uvedl Lubor Křivka.

Opočno a východočeské honitby budou sokolníkům a jejich dravcům patřit až do soboty.