V Pardubickém kraji vzniká integrovaný dopravní systém

Pardubice - Přeplněné silnice a stále menší zájem o veřejnou přepravu donutil Pardubický kraj hledat řešení. Cílem je zjednodušit a zlevnit cestování vlakem a autobusem. S touto myšlenkou vzniká v Pardubickém kraji integrovaný dopravní systém. Jeho zavedení ale komplikují nedořešené otázky - jak se bude jízdné platit a jak vyúčtovávat.

Radní Pardubického kraje Ivo Toman podotýká: „Zhruba před osmnácti lety jezdilo veřejnoprávní dopravou v našem kraji přes devadesát procent lidí. Teď jezdí přes čtyřicet, čili nám každý rok dochází k obrovskému poklesu cestujících z veřejné dopravy!”

Pardubický kraj sází na integrovaný dopravní systém, který propojí autobusovou, železniční a městskou hromadnou dopravu. Cestující si nebude kupovat jízdenku pokaždé zvlášť, ale zaplatí jedinou čipovou kartou. Podobný systém nedávno zavedl Dopravní podnik města Pardubic. Jeho ředitel Tomáš Pelikán potvrzuje: „Existuje několik výrobců, existuje několik typů karet. Tyto věci se musí dát technicky dohromady a ta jednání jsou poměrně složitá.”

Jak doplňuje Ivo Toman, chtějí v okrese zkusit clearování, čili přerozdělování tržeb pomocí elektronických peněženek mezi dvěma autobusovými dopravci.

Dopravci mimo kameru přiznávají, že finanční vyrovnání i hledání jednotného odbavovacího systému není jednoduché. Se zkušebním provozem se přitom počítá od nového roku.

Cestující by ale takzvaný zónový tarif a elektronické jízdenky většinou uvítali, protože všechno se urychlí, jedna karta bude na všechno a cestující nebude muset u sebe nosit tolik dokladů.

S výhodami a možnostmi využití integrovaného dopravního systému chce Pardubický kraj cestující podrobně seznámit v chystané informační kampani.