Krajský úřad v Hradci Králové řeší problém s jedy v centru města

Hradec králové - Krajský úřad v Hradci Králové řeší akutní problém - přímo v centru města se objevily jedy a nebezpečné infekční látky. Sklad v továrním areálu u centra města totiž ukrývá desítky tun nebezpečného odpadu. Podle odhadů možná až 150 tun zvlášť nebezpečného odpadu tvoří jedovatý perchlor, čpavek, hnojiva, kyseliny i rizikový nemocniční odpad. Firma, která ho tam navezla, zkrachovala. Ještě před tím ji navíc její majitelé převedli na bezdomovce.

„Je to poměrně velké riziko pro město, protože obaly dožívají. Pokud by to teď nebylo vyklizeno, patrně by muselo dojít znovu k přebalení některých sudů,“ sdělila náměstkyně primátora Hradce Králové Pavla Finfrlová (ODS). Odpad se v areálu vršil od začátku 90. let, kdy tu byla spalovna. Naposledy ho tam navážela firma ELO HK.

Její původní majitelé patřili do skupiny osob kolem Václava Etlíka, nepravomocně odsouzeného na 6,5 roku vězení za nelegální sklad jedovatého odpadu v Libčanech. Firmu ELO HK, která skladovala odpad v Hradci, před čtyřmi roky převedli původní majitelé na jiného vlastníka, jakéhosi bezdomovce z České Lípy.

„Z našeho pohledu se jedná o klasický únik před zodpovědností,“ nechal se slyšet mluvčí Magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda. Odpad teď musí odvézt a nechat spálit krajský úřad. Použije k tomu peníze, které mu zbyly ze státní dotace na likvidaci skladu v Libčanech.

„Ty peníze jsou z účelové dotace ministerstva životního prostředí. Celkové náklady se odhadují na necelých 8 miliónů korun,“ dodal Petr Vinklář, mluvčí Krajského úřadu, Hradec Králové. Podle mluvčího Krajského úřadu začne likvidace skladu během několika dnů.