Třemošnice na Chrudimsku rozšiřuje průmyslovou zónu

Třemošnice - Třemošnice na Chrudimsku rozšiřuje průmyslovou zónu, nových sedm hektarů nabídne investorům nejspíš v příštím roce. Radnice by nejraději obsadila celou plochu jedním větším investorem. Průmyslové město by tak mohlo zvýšit pracovní nabídku o další stovky míst.

„Už teď v Třemošnici pracuje v průmyslu okolo 1 300 lidí, což není málo na velikost našeho města. Ovšem stále se nezaměstnanost pohybuje pod sedmi procenty, jsem přesvědčený, že se tady zájemci o práci najdou,“ řekl místostarosta František Novotný.

Třemošnice s více než 3 200 obyvateli loni dobudovala komunikaci ke stávající průmyslové zóně. Letos žádá o státní peníze na silnici a kanalizaci pro nové pozemky. Hlavními zaměstnavateli ve městě jsou strojírenské podniky se stovkami zaměstnanců Kovolis Hedvikov a Dako CZ. Radnice by dala přednost tomu, aby volné pozemky zaplnila jedna větší firma.

„Mikroregion Třemošnicko na tom byl v minulosti se zaměstnaností špatně. Díky rozvíjejícímu se průmyslu se situace zlepšuje. Malý podnik by tam našel lidi hned, ovšem kdyby tam přišla větší firma a chtěla stovky lidí, všechny zaměstnance přímo v regionu sežene těžko. Musela by je dovážet,“ řekl Miroslav Panák z chrudimského úřadu práce.

O druhou průmyslovou zónu usiluje v Pardubickém kraji například ještě Letohrad na Orlickoústecku. Město nabízí investorům zhruba pět hektarů, kde by mohlo odhadem pracovat 300 lidí. V první průmyslové zóně pracuje asi 1 600 lidí, většina z nich pro společnost OEZ.