Zloději na Pardubicku kradou vyvrácené stromy

Pardubice - Vyvrácené a polámané stromy po víkendové vichřici lákají zloděje. Několik krádeží dřeva už policisti zaregistrovali krátce po větrné smršti. Správci lesů upozorňují, že i k odvozu volně ležícího dřeva musí být povolení. V lesích teď navíc hrozí riziko úrazu.

Polámané a zčásti rozřezané stromy lemují silnice na Pardubicku. Víkendová vichřice tu podle městských lesů způsobila osmkrát větší škody než orkán Kyrill. Už v neděli tu policisté dopadli muže, který si přijel pro dřevo. „Jednalo se o přestupek proti majetku. V tomto případě byl případ vyřešen blokovou pokutou na místě,“ konstatuje Jitka Vavřinová z pardubické policie.   
 
Polomy v lesích se i pro desítky dalších lidí staly příležitostí, jak zadarmo získat dřevo na otop. „Těch, co jezdí s motorovými pilami, je dost. Ale já sbírám jen odřezky,“ říká Jaroslav Jedlička ze Sezemic. „Už v tuto dobu jsme zaznamenali drobné krádeže dřeva, pochopitelně vždy spolupracujeme s policií. Pokud bude zjištěna větší škoda, tak už se jedná o trestný čin,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Radek Drahný. „Upozornili jsme městskou policii na lokality, kde může docházet ke ztrátám dřevní hmoty,“ doplňuje vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Pardubice Miroslav Míča.
 
Správci lesů i nadále varují před pádem vyvrácených a polámaných stromů. Likvidace následků kalamity je v plném proudu. Tam, kde nestačí motorové pily, pomůže těžká technika. Stovky vyvrácených stromů zůstávají hluboko v lesích ve špatně přístupném terénu. „Vzhledem k těm škodám jsme si vyžádali stroj Harvestor, protože nebezpečí hrozí i profesionálům,“ vykresluje situaci Miroslav Míča.  
 
K odvozu dřeva správci městských lesů vydávají zvláštní povolení. Za větší množství pak zájemci musejí zaplatit. Krádeže dřeva policisté většinou prošetřují na základě oznámení správců lesů. S mimořádnými hlídkami kvůli krádežím dřeva se zatím nepočítá.