Ústecký primátor žádá od ČEZu vstřícné kroky

Ústí nad Labem - Jasné vstřícné kroky žádá od ČEZu ústecký primátor Jan Kubata (ODS). ČEZ tu chce totiž postavit elektrárnu. Souhlas města ale nepotřebuje. Povolení ke stavbě paroplynové elektrárny už bylo vydáno v roce 1996. Přesto bude o požadavcích s magistrátem jednat. Levnější proud pro ústecké trolejbusy, miliony na kulturu a školy, pro divadlo - to by měly být podle ústeckého primátora vstřícné kroky ČEZu vůči městu, na jehož kraji chce postavit elektrárnu.

Jan Kubata se nechal slyšet, že požadavky jsou absolutně reálné. Soňa Hendrychová, mluvčí ČEZ pro severozápadní Čechy, sdělila, že splnění požadavků bude předmětem jednání s panem primátorem. „Ten benefit může trvat 1-2 roky, pak se vymění vedení ČEZu a benefity nebudou. Může dojít k razantnímu zdražení třeba plynu a všechno padne,“ vyjádřil se Tomáš Jelínek ze Sdružení pro sport zdraví a prosperitu a člen zastupitelstva města Ústí nad Labem.

Jaroslav Kubín (KSČM), člen zastupitelstva města Ústí nad Labem, prohlásil, že záležitosti některých náhrad pro ústecké občany vidí až jako druhořadé. Podle ústeckého primátora je jasné, že samotné výhody odpůrce stavby neuklidní. Proto žádá ještě víc. Nové posouzení vlivu budoucí elektrárny na životní prostředí. „ČEZ nemůže stavět svoji investici, pokud proti tomu budou stát obyvatelé města. To není možné,“ upřesnil Jan Kubata.

Opoziční zastupitelé postup primátora zpochybňují. Jak tvrdí, místo vyjednávaní je třeba se postavit na odpor. „Ta cesta je nestavět elektrárnu,“ doplnil Tomáš Jelínek. Opoziční zastupitelé chtějí ústeckého primátora přimět, aby kvůli chystané elektrárně svolal ještě do konce roku mimořádné zastupitelstvo.