Boj o zámek ve Starých Hradech

Staré Hrady (Jičínsko) - Zámek ve Starých Hradech na Jičínsku má nového majitele. Jeho prodej však obec rozdělil a jednání zastupitelů provázely pokaždé silné emoce. Obec ho nakonec i přes protesty obyvatel prodala podnikateli ze Dvora Králové Rudolfu Sukovi. Katastr nemovitostí už změnu zapsal. Nespokojení obyvatelé ale hodlají bojovat dál.

I když lidé chtěli referendum, zastupitelé je nevyslyšeli a památku za třicet milionů korun prodali. Katastr kupní smlouvu nejdřív kvůli nedostatkům odmítal zapsat. Napotřetí se tak stalo. „Věřím, že toto řešení je to nejlepší. Někdo se bude o památku starat. Konečně vstoupí ve známost nejen jako památník národního písemnictví,“ obhajuje rozhodnutí starosta obce Josef Miclík.

Obec, která má 174 obyvatel, se nemůže starat o tak velký objekt, říkají někteří místní obyvatelé. Je to lumpárna a podáme žalobu k Ústavnímu soudu, říkají druzí. O památku navíc usiluje potomek původních vlastníků – František Schlik, který chce prostřednictvím právníka zahájit jednání s vlastníkem.

Nový majitel chce do zámku nastěhovat své starožitné sbírky a památku zpřístupnit. V depozitáři má předměty do dvou expozic. „Hlavní část expozice bude dokumentovat život v období vlády císaře Františka Josefa I, druhá část bude věnována africkým výpravám Josefa Vágnera,“ slibuje majitel zámku Rudolf Suk.

Suk počítá s tím, že zámek ve Starých Hradech pro lidi otevře příští rok v květnu.