Observatoř na Kleti dostane novou konstrukci dalekohledu

České Budějovice - Pět milionů korun bude stát nové uchycení jednoho z nejlepších českých hvězdářských dalekohledů. Observatoř na Kleti je s 886 potvrzenými objevy nejúspěšnějším profesionálním astronomickým pracovištěm v Evropě. Peníze na novou konstrukci na uchycení dalekohledu uvolnil Jihočeský kraj.

Pět tun oceli a litiny, a to všechno vyrobené s milimetrovou přesností, ale už před více než 50 lety. Sledování celé oblohy nebo rychleji se pohybujících vesmírných těles je na Kleti díky zastaralému uchycení dalekohledu hodně obtížné. Už letos by mělo být všechno jinak.

„Jedná se o špičkové zařízení na světové úrovni,“ zdůvodnil plánovanou investici Jan Zahradník (ODS), hejtman Jihočeského kraje. Speciální konstrukci vyrobí na zakázku poprvé české firmy. Jednoduché nebude podle astronomů ani sestavení a seřízení nového uchycení. Výsledkem by ale měl být teleskop, který provozuje jen několik špičkových observatoří na světě. To potvrdil i astronom Miloš Tichý.

Astronomové z Kleti mají na kontě už 886 objevů, přes padesát planetek má například jména jihočeských měst a vesnic. V roce 2015 by se k zemi měla přiblížit i jediná kometa zjištěná z české observatoře. V historii astronomie má číslo 196 a jmenuje se po svém objeviteli - Tichý.