Regiosprinter na Sokolovsku opět „poběží“

Sokolov - Mezi Sokolovem a německým Klingentalem budou i nadále jezdit vlaky. Na trať se znovu vracejí luxusní Regiosprintery. Je to výsledek dohody mezi Krajským úřadem v Karlových Varech a přepravcem.

Soupravy, které v posledních čtyřech měsících vozily cestující mezi Sokolovem a Kraslicemi, stojí na odstavné koleji. Od zavedení nového grafikonu se vracejí klimatizované a pohodlné Regiosprintery.

Přepravní společnost Viamont Regiosprintery před časem stáhla jako příliš drahé. „Pokud se máme věnovat provozování drážní dopravy a ta má být naší oblastí podnikání, předpokládáme, že budeme produkovat zisk, a ne, že budeme dopravu dotovat ze zisků jiných produktů společnosti,“ zdůvodňuje František Kozel, ředitel divize osobní dopravy této společnosti. Když krajský úřad nechtěl hradit asi čtyřmilionovou roční ztrátu na tříkilometrovém úseku z Kraslic na hranici, Viamont navíc připustil, že by mohl přepravu přes hranice zastavit úplně.

Kraj nakonec došel s přepravcem ke kompromisu. Nechá vydělat Viamont, za větší množství spojů na území Česka přepravce nepatrně sníží počet vlaků, které jedou přes hranici. Ztrátu na tříkilometrovém úseku bude kompenzovat. Dohoda mezi krajským úřadem a přepravcem platí do konce roku 2009.