Zajímavý objev při opravě kostela na Kutnohorsku

Kutná Hora - V Dobrovítově na Kutnohorsku už opravili větší část gotického kostela svatého Václava. Roky byl v havarijním stavu, až loni se podařilo sehnat peníze na obnovu. A pak přišlo i překvapení. Restaurátoři objevili při rekonstrukci zbytky středověkých fresek.

Kostelík svatého Václava v Dobrovítově už zdálky svítí novou omítkou. Ještě loni ale vypadal omšele. Restaurátoři začali záchranné práce skoro za pět minut dvanáct. „Části kostela byly zřícené, bylo to vlivem působení dřevokazné houby dřevomorky,“ říká Dagmar Fundová ze stavebního dozoru.
 
Restaurátoři vyměnili napadené dřevěné části. Opravili také narušenou statiku. „V loňském roce se provedly základní práce, dále statické zajištění stavby, oprava krovových konstrukcí a střech,“ vypočítává Dagmar Fundová.  
 
Právě při opravách statiky museli zedníci oškrábat až pěticentimetrovu vrstvu omítek. A pod ní našli zbytky barokní dekorativní malby a dokonce i fragmenty gotické fresky - Madony s Ježíškem. Rekonstrukční práce skončí letos. Než ale bude kostel opět jako nový, čeká na řemeslníky ještě hodně práce. „Klenby jsou vyzděné z kamene, ty původní materiály, které tam byly, jsou vysypané a musí se to zpevnit a utáhnout, aby to nespadlo,“ připomíná stavební mistr Jan Vetešník.  
 
Obnova kostela bude stát pět milionů korun. Peníze na ni dal stát, církev, Středočeský kraj i obec Dobrovítov. Až bude rekonstrukce u konce, budou v kostele opět sloužit bohoslužby, obec tady plánuje také různé kulturní akce.