Ovocnáři čekají teploty příštího týdne s obavami

Dobrá Voda - Březnové mrazy zasáhly meruňkové sady na Znojemsku, ovocnáři odhadují, že stromy jsou někde poškozené až ze třiceti procent a proto s obavami čekají, jaké teploty přinese další týden. Mají klesnout až na mínus šest stupňů a taková zima by mohla ohrozit i třešně a jabloně.

Z návratu zimy se radují lyžaři, sadaře ale předpověď straší. Vegetace je kvůli vysokým teplotám v lednu a únoru až o tři týdny urychlená. Proto jsou ovocné stromy v ohrožení. Ovocnář Martin Ludvík z Dobré Vody na Hořicku ví, že meteorologové varují před mrazy. Očekává, že v oblastech, kde se pěstuje ovoce budou noční teploty až -6 stupňů. Ty by téměř jistě poškodily poupata ranních odrůd jabloní, ale především náchylnější meruňky a třešně. Na Znojemsku už škody po mraze sčítají. Ivo Pokorný z Těšetic potvrzuje, že v regionu byly před dvěma dny teploty -4 stupně krátkodobě a přesto stačily poškodit téměř čtvrtinu některých odrůd meruněk. Teplota -6 stupňů by velmi pravděpodobně poničila úrodu všech meruněk. Rašící třešně a višně pěstované v Chelčicích na jihu Čech zatím nočnímu mrazu odolaly. Předseda Ovocnářské unie ČR Jaroslav Muška se domnívá, že ovocné stromy by mrazy do -5 stupňů ještě zvládly.

Také jabloně na východě Čech si s vítáním jara pospíšily. Stejně jako v loňském roce, kdy dubnové mrazy přinesly zkázu sadům v celé střední Evropě, úroda ovoce byla tehdy nejnižší od roku 1995. Jiří Fišer z Náchodska vzpomíná, že vzhledem k namrznutí v době květu došlo k prudkému poklesu výnosů - až o 30 procent. Podle Martina Ludvíka jsou dnes květní pupeny už v podstatě prasklé a poměrně narašené. Pokud by teplota byla okolo -8 stupňů, případně celonoční mráz, dá se očekávat jejich poškození.

Ovocnáři budou po celý příští týden nervózně hledět na teploměr.