Ohrožené loutkařské muzeum v Chrudimi

Chrudim - Chrudimské Muzeum loutkářských kultur by mohlo v příštím roce zaniknout. Je to zatím ten nejčernější scénář, vážně se ale k němu schyluje. Ministerstvo kultury totiž nemá na provoz muzea peníze. A stejně mluví i město a kraj.

2. července 1972 zakládá Jan Malík Muzeum loutek v Chrudimi. O třicet pět let později hrozí kvůli nedostatku peněz jeho zánik. Vedení muzea se obává nejhoršího. Jeho ředitelka Alena Exnerová říká: „Cítila bych to jako kulturní šok pro náš region…zvláště když uvážíme kolik k nám přijde turistů – domácích i zahraničních.“

Ministerstvo kultury chce muzeum nabídnout chrudimské radnici, a také Pardubickému kraji. Ovšem to není řešení. Jak město tak kraj peníze na provoz muzea nemají. Může se tedy stát, že jedinečná mezinárodní expozice loutek z Chrudimi zmizí. „Pokud se nenajdou peníze, bude to pro nás mít likvidační charakter,“ zdůrazňuje ředitelka muzea. Názor ministerstva kultury, jak ho tlumočil první náměstek ministra kultury František Mikeš, nikoho neuklidnil. Potvrzuje, že se uvažuje i nejhorší varianta, kdy by se expozice zachovala jako celek někde jinde než v Chrudimi a stala by se součástí fondu Národního muzea. „Toto krizové řešení určitě není správné,“ říká radní Pardubického kraje Miroslav Brýdl /KPK/. Situaci zhoršuje to, že budova muzea je v dezolátním stavu a nezbytná oprava by stála několik desítek milionů. Muzeum loutek tak čeká období velkých nejistot.