Unikátní archeologické naleziště zničí bagry

Liberec - Evropskou archeologickou raritu – šest a půl tisíce let starou vesnici - zničí bagry. Unikátní naleziště z mladší doby kamenné objevili odborníci v Příšovicích. Pozemky chtěli od soukromé firmy, která tu hodlá stavět, vykoupit. Nesehnali ale dost peněz.

Podle vedoucího přísovického archeologického výzkumu Petra Brestovanského se podařilo odkrýt asi patnáct domů a přes dvacet dílen, takže tu bylo výrobní i sídelní centrum celého Pojizeří. V místě naleziště se prý nacházejí naprosto mimořádné věci.

Pravěká vesnice přesto skončí pod překladní halou společnosti VGP, které pozemek patří. Unikátní lokalitu se pokoušel zachránit i kraj. „Zvážíme třeba stavební uzávěru, případně odkoupení,“ řekl štábu ČT Antonín Schäfer (ODS) z odboru kultury Rady Libereckého kraje.

Pozemky se ale odkoupit nepodaří. Firma za ně chtěla padesát milionů korun a ty se nenašly ani na ministerstvu kultury. Pravěkou osadu, jednu z prvních na našem území, tak zahrnou buldozery.

Alois Čvančara, ředitel Severočeského muzea v Liberci, tvrdí, že vesnici se zachránit nepodaří, ale povede se aspoň velkou část pozemku nějak zdokumentovat. Podle starosty Příšovic Antonína Víznera je památky škoda, obec ale musí myslet i na svůj rozvoj. „Když se tady žilo šest a půl tisíce let, tak proč by se tady nemělo žít dál,“ dodává k tomu.

Odborníci jsou ze ztráty lokality zdrcení. Z pravěké osady chtěli udělat skanzen. „V téhle zemi nejsou páky nebo možnosti, že by někde archeologická lokalita zvítězila nad stavebním záměrem. Až se ty betonové haly za deset let odstěhují na východ, to už bude pozdě,“ podotýká Petr Brestovanský.

Podle archeologů se v okolí nacházejí ještě minimálně tři pravěká naleziště. Přes ministerstvo kultury je teď chtějí prohlásit za památky, aby se na pozemcích nesmělo v budoucnu stavět.