Na libereckém nádraží probíhá výstava Wima Wenderse

Liberec - Liberecké železniční nádraží na celé dva týdny ožije uměním. Expozice představuje sbírku fotografií amerického režiséra, producenta a fotografa Wima Wenderse a jeho ženy Donaty. Ve třech vagonech bude možné shlédnout dvě výstavy, které jsou inspirovány Wendersovými filmy. Jedná se o snímky Buena Vista Social Club a The Million Dollar Hotel. V Evropě se tato výstava objevuje poprvé a prohlédnout si ji mohou zájemci z osmnácti českých měst.

Buena Vista Social Club patří mezi vysoce ceněné dokumenty, podle mnoha kritiků je tento film vůbec nejúspěšnějším dokumentem všech dob. Druhá sada fotografií představuje zákulisí z natáčení tragikomedie The Million Dollar Hotel. Podle mluvčí Českých drah Markéty Krausové se společnost snaží o zkvalitnění času, který cestující tráví na nádražích.

„Když procházím vagonem Buena Vista Social Club, mám opravdu chuť na Kubu jet,“ říká kurátorka výstavy Jana Bömerová. „Ty fotografie ve mně vyvolávají pocit něčeho krásného a pomíjivého, co by měl člověk vidět dřív, než se to docela ztratí. A Million Dollar Hotel považuji za výstavu, která je opravdu hodně tajemná,“ hodnotí své dojmy Bömerová.

Kurátorku výstavy překvapil vysoký počet mladých lidí, kteří přišli výstavu shlédnout: „Většinou jsou to studenti, kteří mají zájem o film a mají Wima Wenderse velmi rádi. Domnívala jsem se, že Wenders je spíše režisérem mojí generace, ale zjistila jsem, že je to právě naopak.“ Vlaková galerie jezdí po kolejích třetím rokem a hned první ročník se stal nejúspěšnější českou výstavou. Pokračování tohoto projektu je ale ohroženo z finančních důvodů.