Od dubna bude možná on-line rezervace vstupenek na hrady a zámky

Praha - Tento víkend začne oficiálně nová sezona na hradech a zámcích. Pro návštěvníky jsou připraveny tradiční prohlídkové trasy a dobové artefakty. Současně celá řada památek připravuje mnoho novinek. Mezi nejzajímavější patří spuštění nových webových stránek. Na některé památky bude možné od 1. dubna dokonce koupit vstupenky on-line.

Část hradů a zámků využila velikonočních svátků a zahájila návštěvnickou sezonu o týden dříve. Na zámku v Mníšku pod Brdy byla dokončena rekonstrukce a otevírá se zcela nová prohlídková trasa. Upravovat se nyní bude zámecký park. Zpestření pro návštěvníky si chystá i zámek Konopiště, sídlo rakouského arcivévody Františka Ferdinanda d‘ Este. „Zámkem bude provádět František Janáček, který byl důvěrníkem arcivévody a bude jim povídat příhody z jeho života,“ potvrdila kastelánka Marie Krejčová.

S počátkem sezony představuje středočeský Národní památkový ústav nové webové stránky. Největší změnou je možnost on-line rezervace prohlídky. Provozní náměstek ústavu Petr Svoboda upřesňuje: „Bude možné ji i přímo zaplatit kreditní kartou a vytisknout si vstupenku doma na své tiskárně.“ Na webu je také zveřejněn kompletní přehled všech památek, na kterých se dá uspořádat svatební obřad. Inspirací pro zájemce mohou být například výsledky ankety o nejpohádkovější zámek a hrad. Ve Středočeském kraji pro letošní návštěvnickou sezonu zvítězily Konopiště a Karlštejn.