Dřevařský průmysl se dostává do krize, cena kulatiny klesá

Jihlava - Dřevařský průmysl se dostává do krize. Kmeny z polomů po vichřici Emma totiž nemá kdo zpracovat, a zůstávají tak stále v lesích. Společnosti, které se tím zabývají, jsou stále zavaleny dřevem po loňském orkánu Kyrill. Pily berou dříví pouze v omezeném množství, a cena dřevní kulatiny tak začíná výrazně klesat.

Problémy dřevařům působí nejen větrné smrště a kůrovcové kalamity, ale také americká hypoteční krize a slábnoucí dolar. Sedmdesát procent domácí produkce řeziva totiž směřovalo právě na americký trh. Podle odhadu největšího výrobce dřevotřískových desek u nás, společnosti Kronospan, by se situace mohla uklidnit asi za tři měsíce.

Drobní dodavatelé dřeva bez dlouhodobých smluv teď ale prakticky nemají šanci své dřevo nikde udat. Cena kulatiny kvůli tomu dramaticky klesá - o dvacet až třicet procent. „Může to znamenat až 500 korun na kubík,“ odhaduje František Vomočil z jedné z nejvýznamnějších českých pil ve Ždírci nad Doubravou.

Podle ekonomů vede současná krize v dřevařském průmyslu k tomu, že ve střední Evropě už začínají mnohé dřevařské podniky krachovat nebo se potýkají s vážnými problémy.