Zoologická zahrada v Liberci má vzácný přírůstek.

Liberec - Vzácnými přírůstky se chlubí zoologická zahrada v Liberci. Na svět tam přišla hned dvě mláďata orla východního, jednoho z nejohroženějších dravých ptáků.

Z těchto skořápek se malí orli dostávali na svět několik hodin. Teď tráví první dny svého života v umělém odchovu. Jsou tak vzácní, že ošetřovatelé se od nich nehnou ani v noci. „Děláme to hlavně z důvodu, že když se to mládě líhne, tak nad tím chceme mít kontrolu. Potřebují stabilní vlhkost, teplotu, když mládě potřebuje pomoc, tak mu pomůžeme. Pod rodiči  by to bylo těžší,“ popisuje péči o mláďata orlů liberecký zoolog Jan Hanel.  „Mláďata se rozkrmí, naučí se trávit, naučí se vylučovat nestrávenou stravu a asi po týdnu až deseti dnech se vrací zpět pod rodiče, kteří pokračují dál v krmení,“ dodává tiskový mluvčí ZOO Liberec Ivan Langr. 
  
Libové maso a králičí játra, na tom všem si mladí orli pochutnávají. Do hnízda se s nimi vrátí i skořápky. „My to vracíme i s těmi mláďaty pod rodiče zpátky a oni to sežerou.,“ říká Jan Hanel.
 
Zatím na to mláďata nevypadají, ale jednoho dne z nich budou pořádní chlapáci. Orel východní se řadí k nějvětším orlům. V dospělosti měří až jeden metr a váží kolem devíti kil. Teď je to sotva pár desítek gramů. „Ve volné přírodě se vyskytují již jenom v jedné lokalitě ve východním Rusku. Na zimu odlétají zimovat na sever Japonska,“ vysvětluje Ivan Langr.
„Dnes se eviduje tak 5 až 7 tisíc párů, což je v dravčí říši docela málo,“ upozorňuje Jan Hanel.
 
Orel východní je tak na pokraji vyhynutí. V kolekcích českých zahrad se nevyskytuje příliš často. O to větším úspěchem je každé odchované mládě. „My tady chováme dva  páry těchto orlů a od obou předpokládáme, že budeme mít mláďata.,“ věří Ivan Langr.
 
Na chov zdravých ptáků se liberecká zoo specializuje již několik let. Její kolekce tak patří k největším v Evropě.