Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci

Červený Kostelec(východní Čechy) - Kanadský soubor Les Éclusiers z Québecu získal cenu diváků na mezinárodním folklórním festivalu v Červeném Kostelci. Na jednu z největších přehlídek svého druhu, jejíž historie sahá do roku 1952, se přišlo podívat téměř deset tisíc lidí. Cestou bez pasů a víz a přesto napříč deseti zeměmi a jejich lidovými tradicemi byl letošní 53. ročník folklórního festivalu v Červeném Kostelci. Od Ecuadoru, přes Kanadu až po Mongolsko.

„Náš soubor přijel ze vsi Draginovo u Velingradu v jižním Bulharsku. Předvádíme původní autentické písně a tance,” upřesňuje vedoucí souboru Draginovo z Bulharska Greta Kadova. Jolanda Neira, vedoucí souboru Expresión Latinoamericana z Ecuadoru říká: „Tančíme různé druhy jihoamerických tanců, které zobrazují náboženské tradice domorodců nebo znázorňují eleganci tančících žen na pobřeží.”

Podle starosty Červeného Kostelce Petra Mědílka (KDU-ČSL) je zde bezvadná atmosféra, soubory si mají co říct. Hlavně ve večerních hodinách, kdy si vyměňují své tance a muziky hrají. Některé ze souborů, které měly v Červeném Kostelci hostovat, přijet nemohly. České úřady je do republiky nepustily z obav před útěkem členů do zemí Unie.

Josef Vlček, ředitel Městského kulturního střediska v Červeném Kostelci, upřesňuje, že soubory z Indie a Alžírska nedostaly vízum. „Vloni přijel gruzinský soubor a při posledním vystoupení vystupoval jen ve čtyřčlenném složení, protože ostatní nebyli k dostižení – prostě zmizeli,” vysvětluje Petr Mědílek. Malé poselství z festivalu v Červeném Kostelci přiveze v příštím týdnu do Prahy soubor z Ecuadoru.