Kritický stav v pardubické nemocnici, chybí 45 sester

Pardubice - Krajská nemocnice v Pardubicích trpí akutním nedostatkem zdravotních sester a ošetřovatelů. Pouze provizorní zajišťování služeb a vysoké přesčasy zaměstnanců trápí téměř všechna oddělení. Vrchní sestry označují současný stav za kritický.

„V tuto chvíli v naší nemocnici chybí 60 zdravotníků, kteří by měli poskytovat ošetřovatelskou péči, z toho 45 sester,“ informovala mluvčí pardubické krajské nemocnice Ivana Faiklová. Do vypsaných výběrových řízení se nikdo nehlásí.
 
Nedostatek sester pociťuje nemocnice i přesto, že pardubická střední zdravotnická škola i univerzita ročně chrlí desítky absolventů s potřebnou kvalifikací. „Systém školství, kdy vychází v Pardubicích 71 absolventek a ani jedna nejde k nám do oboru, to určitě o něčem svědčí,“ zmínila vrchní sestra Geriatrického centra Eva Drapáková.
 
Za nízkým zájmem o práci v nemocnici stojí především nedostatečné finanční ohodnocení náročné práce. Kvalifikovaní pracovníci často utíkají do fakultních nemocnic nebo do Prahy, kde jim za stejnou práci zaplatí více. Výjimkou není ani úplný odchod z oboru.
 
Podobné problémy jako pardubická nemocnice hlásí i další zdravotnická zařízení ve východních Čechách. S nedostatkem sester a ošetřovatelů bojují v Ústí nad Orlicí, Rychnově i Chrudimi.