Výkup pozemků brání výstavbě obchvatu u Holic

Pardubice - Ještě letos v listopadu měli silničáři dokončit výstavbu dlouho očekávaného obchvatu Holic na Pardubicku. Projekt bezmála za tři sta milionů korun ale komplikují výkupy pozemků. V jednom případě už dokonce úřady zahájily vyvlastňování. Další problémy pak může znamenat i případné odvolací řízení.

Stovky kamionů, hluk a zplodiny v centru města musejí lidé v Holicích trpět už léta. Rozestavěný obchvat měl dopravu jednou pro vždy odklonit. Jeho dokončení ale stojí v cestě nevyřešené majetkové vztahy. „Musím říct, že my se nejdřív pokoušíme s tím vlastníkem dohodnout. S jednou vlastnicí stále jednáme a myslíme si, že se vyhneme vyvlastňovacímu řízení. U druhých vlastníků již dochází k vyvlastnění,“ uvádí ředitel Ředitelství silnic a dálnic Pardubice Bohumil Vebr. „Je tam poslední zádrhel s výkupem jednoho pozemku, který je uprostřed toho obchvatu na obou stranách silnice na Roveň, což je komunikace třetí třídy,“ upřesňuje místostarosta Holic Ladislav Effenberk.
 
Majitelka pozemku se k výkupu dosud nevyjádřila. Pokud spory skončí až u soudu, stavba za téměř 300 milionů korun nabere další zpoždění. Podle úřadů i vedení kraje by v případech vyvlastňování pomohla změna zákona. „Já jsem osobně pro to, aby se vyčerpaly všechny možnosti dohody. Aby se jednalo citlivě s majiteli pozemků. Ale zase není možné, abychom tolerovali vydírání, kdy si donekonečna někdo klade podmínky a nechce se domluvit,“ zdůrazňuje hejtman Pardubického kraje Ivo Toman.
 
Dlouho očekávaný obchvat Holic chtějí silničáři zprovoznit i za cenu provizorního řešení. „U Holic je ta výhoda, že je tam silnice vedená tak, že z ní lze převést část dopravy a využít část obchvatu k provozu,“ upozorňuje Bohumil Vebr.
 
Spory o pozemky v Holicích nejsou zdaleka jediným problémem, který komplikuje plány silničářů v Pardubickém kraji. Procesu vyvlastnění se nevyhne například ani bývalý starosta z Opatovic nad Labem, který blokuje výstavbu čtyřproudé silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.