Africké rytmy v Řehlovicích

Řehlovice(severní Čechy) - Africké rytmy jsou v těchto dnech slyšet v Ŕehlovicích u Ústí nad Labem. Kulturní centrum na bývalém statku je plné mladých lidí, kteří se učí hrát na africké bubny. Špunty do uší – i takové varování v těchto dnech občas dostane náhodný návštěvník řehlovického statku. Mladíci a slečny z Česka, Polska, Rakouska a Slovenska ale nedají na hlučné africké bubny dopustit.

Pořadatelka sympozia Jana Bělohlávková tvrdí, že africký buben je prostě skvělý. Jde to komunikovat bez nějakého jazyka. Stačí jenom hudba. To potvrzují i účastníci sympozia, podle kterých je hudba a tedy i buben nejjednodušším dorozumívacím prostředkem. Jan Koutný, učitel hry na bubny, dodává: „Oficiální jazyk je tu angličtina, ale často člověk jde a jen se na někoho podívá a řekne trumtiu damtudum.”

Buben je podle zkušených muzikantů nástrojem pro všechny. V Řehlovicích proto předvádějí svá sóla nejen bubeníci, kteří kvůli rytmické hudbě objíždějí Afriku, ale i úplní začátečníci. „Každý to může zkusit a základní rytmus se dá chytit docela rychle,” říká Jana Bělohlávková. S tím souhlasí i Jiří Pletánek, účastník sympozia: „Vždycky se najde part, který je opravdu zvládnutelný i tím největším začátečníkem, když jenom trochu chce.” Podle Jana Koutného je buben přeci jenom jednoduchý nástroj, který lidi donutí, aby se spojili.

Pořadatelé sympozia tvrdí, že pokroky jsou po pár dnech vidět u všech. Důležitější než zvládnutí bubnů je ale podle nich samotné setkávání lidí. I proto letos zvou na řehlovický statek nejrůznější návštěvy a chystají společná vystoupení. V centru města Ústí nad Labem i v proslulé Matiční ulici. Na veřejnosti se účastnící bubenického sympozia představí už v pátek 24.8. před radnicí v Ústí nad Labem.