Radnice v Novém Bydžově zřejmě porušuje zákon

Nový Bydžov - Radnice v Novém Bydžově zřejmě porušuje zákon. Zaměstnává totiž hned dva úředníky, kteří jsou jednateli soukromých firem a podnikají, což přitom zákon výslovně zakazuje.

Dá se to zvládnout podnikání ve vlastní spediční firmě Hekr Trans a současně být zkušebním komisařem na odboru dopravy radnice v Novém Bydžově? Jaroslav Hekerle se v takovém souběhu činností nachází. Tajemnice MU Nový Bydžov Marcela Česáková si tuto skutečnost neuvědomuje, zaměstnanců je v úřadě sedmdesát. Zákon o úřednících územních samosprávných celků souběh podnikání a výkon úřednické funkce zakazuje. Tajemník MÚ Chlumec nad Cidlinou Pavel Školník potvrdil, že zákon zakazuje, aby úředník byl členem řídícího nebo dozorčího orgánu společnosti, která je založena za účelem podnikání. Úředník Hekerle, který na radnici pracuje pět let, řekl, že o zákonu nevěděl. Firmu založil v loňském roce a nyní chce problém řešit zrušením výpisu z obchodního rejstříku a potom vystoupí z firmy. Tajemnice Česáková dokládá, že situaci lze řešit buď ukončením činnosti nebo rozvázáním pracovního poměru s úřadem.

V březnu se dostal na veřejnost stejný souběh činností Bohuslava Zachaře, vedoucího odboru radnice v Bydžově, ale také jednatele a společníka firmy ZWS. Hájil se tím, že své firmě posílá peníze a ta splácí dluhy věřitelům. Úředníka Zachaře se zastala tajemnice Marcela Česáková: „Možná to není v souladu se zákonem, nicméně činnost města často dospívá k tomu, že úplně všechno v souladu se zákonem není. Propustit pana Zachaře nechceme, pro město a činnost města je jeho práce cenná.“

Do kdy chce radnice vyřešit nezákonný souběh činností úředníka Hekerleho, tajemnice Česáková neřekla.