Pardubická radnice chce zrušit městské obvody

Pardubice - Radnice města uvažuje o zrušení všech osmi městských obvodů a následném převodu agendy na magistrát města. Slibuje si tím finanční úspory. Starostové městských částí s plánem radnice nesouhlasí. Primátor Pardubic Jaroslav Deml si nechal vypracovat analýzu, která má posoudit, zda jsou obvody potřeba, či ne.

Starostové primátorovi odporují. Tvrdí, že omezit nebo zcela zrušit činnost obvodů by byla chyba. Šetřit by podle nich měl sám magistrát. „Podívejme se na práci magistrátu, jestli naopak tam nejsou některé činnosti vykonávány zbytečně,“ upozornil starosta obvodu Pardubice VII. Milan Tichý.

Pardubice se inspirovaly v sousedním Hradci Králové, který funguje i bez městských obvodů. Jsou prý finančně nákladné. S tím souhlasí i komora statutárních měst. Její předseda Zbyněk Stajnura uvedl: „Komora statutárních měst většinou svých hlasů doporučila zvážit, zda je účelné statutární města dále členit na městské části a městské obvody.“

„Je to nepochopení myšlenky. O tom, jestli máme, nebo nemáme rušit obvody, musí proběhnout diskuse a musí dojít ke konsensu,“ řekl primátor Deml. S nespokojenými starosty hodlá o plánovaných krocích jednat. Demla přitom nekritizují jenom představitelé městských částí, ale i jeho straničtí kolegové z ODS. Podle nich by na změnu doplatili především obyvatelé města. Radnice jim přitom slibovala jednodušší komunikaci s úřady.