Zbaví se Trmice konečně zápachu?

Ústí nad Labem - Obyvatele Trmic na Ústecku opět obtěžuje nepříjemný zápach. Původce je podle nich jasný - lihovar, který po odstávce znovu obnovil výrobu.

Mobil začal starostce Trmic pípat už u snídaně. Zprávy, které přicházely, byly jako přes kopírák. „Ten zápach je opravdu neúnosný,“ stěžuje si jeden z obyvatel Trmic. „Manželka dělá na směny a říkala, že to bylo cítit hlavně v noci,“ přidává se druhý.

Podle vedení lihovaru bylo přerušení výroby jen přípravou na změny. „Chceme počkat do nainstalování dezodorizačních jednotek. Uvidíme, zda se ten zápach zmírní,“ říká starostka Trmic Jana Aubrechtová.
Trmická radnice i Česká inspekce životního prostředí na plán postupných kroků kývly. „Česká inspekce životního prostředí se rozhodla respektovat návrh provozovatele a vyčká do pátého května,“ potvrzuje Jana Moravcová z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem.   
 
„To nejzásadnější snížení zápachu by mělo nastat k pátému květnu,“ slibuje generální ředitel Průmyslového lihovaru Trmice Antonín Vávra. „Dáme jim pravděpodobně druhou a poslední šanci,“ potvrzuje starostka Jana Aubrechtová. „Smlouvy jsou podepsané a termíny jsou stanovené,“ dodává ředitel Antonín Vávra.

Podle České inspekce životní prostředí ale postupné změny nemohou znamenat jen snížení intenzity zápachu. Cítit nesmí být nic. „V případě, že navrhovaná opatření nebudou mít očekávaný účinek, tak Česká inspekce životního prostředí bude proti povolení trvalého provozu,“ uzavírá Jana Moravcová.

Šéfové trmického lihovaru ale trvají na svém: v srpnu nebude o naší továrně nikdo vědět.