V památníku v Lidicích na Kladensku řádil škůdce

Lidice - Někdo v noci kradl v památníku v Lidicích na Kladensku. V muzeu, které připomíná tragický osud vyhlazené obce, rozbili pokladničku, kam házejí návštěvníci peněžní dary pro památník. Z nich se například platí údržba známého růžového sadu.

Roztříštěné dveře, rozbitá pokladnička na peněžní dary a střepy. Tak vypadal po krádeži vstup do muzea památníku v Lidicích. Průvodkyně Památníku Lidice Ivana Palečková potvrdila, že vybrali kasičku s dary od návštěvníků. Škodu však udělali daleko větší. V pokladničce bylo asi 7 tisíc korun, oprava dveří bude stát až 100 tisíc. Kromě spouště za sebou pachatel nechal na pietním místě i pocit rozhořčení a smutku. Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl je právem rozhořčený. Hlava mu nebere, že pachateli není svatý ani památník, národní kultní památka a místo tragedie. Podle mluvčí Policie ČR Kladno Jany Šteinerové hrozí pachateli odnětí svobody až na dva roky.

V muzeu jsou čidla i kamery, zloděj ale pracoval ve tmě a tak není na záznamu nic patrné. Poté co rozbil sklo ve dveřích a pokladničku, okamžitě utekl. Nepomohlo ani to, že čidla jsou napojená na policii a bezpečnostní agenturu. Ředitel Červencl pouze konstatuje, že pokud jsou policisté na místě za 5 minut, pachatel je většinou pryč. Za poslední léta památník často ničí vandalové a zloději, ukradli třeba měděné okapy nebo kovové zábradlí. Kradou i lanka se státními vlajkami, o Vánocích dokonce slavnostní osvětlení na společném hrobě mužů.

Po poslední krádeži zajistí v muzeu všechny dveře mřížemi a celý areál bude hlídat bezpečnostní agentura.