Zábrany na Nuselském mostě odradily sebevrahy

Praha - Nuselský most v Praze, který byl často označován jako poutní místo sebevrahů, už lidi se sebevražednými úmysly nepřitahuje. Děje se tak díky novým zábranám, které byly na most nainstalovány pražským magistrátem loni v létě. Od té doby se nikomu nepodařilo z mostu skočit a i počet sebevražedných pokusů se podstatně snížil.

Poutní místo sebevrahů jako označení Nuselského mostu nebylo úplně nadsazené. Za 35 let existence mostu zde život ukončilo na 300 sebevrahů, přičemž hasiči museli zasahovat v průměru jednou týdně. Za poslední tři roky před osazením zábran to bylo 171 pokusů, z toho 11 úspěšných.
 
O ohrazení mostu se začalo jednat už před několika lety. Převládaly ale názory, že úspěšným sebevražedným pokusům se nedá zabránit. V roce 2005 bylo rozhodnuto, že na mostě bude postaven elektrický ohradník. Nakonec ale uspěla varianta, která se jmenuje skluzná. Hasiči se tehdy obávali, že pokud se sebevrah přes vysokou zábranu dostane, nedostanou ho už zpátky. Od léta, kdy byl ohradník nainstalován, se jej ale nikomu nezdařilo ani přelézt. Horolezci, kteří zábranu testovali, potvrzují, že bez pomůcek to není možné.