Zvyšování nájemného v Jeseníku

Jeseník - Nájemné v městských bytech v Jeseníku výrazně podraží. Lidé, kteří žijí v bytech bývalé první a druhé kategorie, zaplatí od příštího roku za metr čtvereční o třicet procent víc. Největší zdražení ale čeká byty nižších kategorií – tam, kde stál dříve metr čtvereční deset korun, bude nájem o téměř padesát korun vyšší. Většině nájemníků se takové navýšení nájemného nezamlouvá. Nerozumějí požadavku platit víc, když vědí, že město do bytů investuje minimum peněz.

Podle nájemníků je řada domů ve špatném stavu: rozpadající se okna a nefunkční radiátory jsou běžným jevem. Jak uvedla jedna z nájemnic takového domu: „ Ten panelový dům tady stojí třicet pět let a město do něj neinvestovalo ani desetník.“ Místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal vysvětluje nevyhnutelnost zdražování následovně: „ Dlouhodobá regulace nájemného v České republice způsobila, že současné nájemné je hluboko pod úrovní tržního nájemného v celé republice.“

Lenka Vinklerová z Odboru majetku města Jeseník kalkuluje: „ V modelovém příkladě u takového průměrného, třípokojového, osmdesátimetrového bytu bude navýšení zhruba čtyři sta až pět set korun v nájemném.“ Jedinou výjimkou jsou byty, na jejichž výstavbu město dostalo státní dotaci. Takových bytů ale ve městě není.

Na nárůst nájemného si lidé budou muset zvyknout. Zdražování nájemného je čeká minimálně do roku 2010.