Ústí nad Labem bojuje s nehodovostí

Ústí nad Labem - Na ústeckých silnicích se mohou řidiči setkat s nakreslenými postavami obětí vážných dopravních nehod - bílé siluety mají na řidiče působit preventivně a upozornit je na riziková místa. Podle policie by bylo možné řadě nehod předejít stavebními úpravami silnic, které ale radnice kvůli nedostatku finančních prostředků neplánuje.

Podle mluvčí Policie České republiky v Ústí nad Labem Veroniky Beranové do současné doby zemřelo následkem dopravních nehod pět osob, čtrnáct jich bylo těžce zraněno.

„Nejčastější příčinou vážných dopravních nehod je nevěnování se řízení a nezvládnutí řízeni po požití alkoholu,“ upřesnil Karol Kočárek, šéf ústecké dopravní policie. Řidiči nejčastěji bourají na křižovatkách, které řídí semafory. Policie proto apeluje na radnici, aby podporovala stavbu kruhových objezdů. Se stavebními úpravami jako prostředkem ke snížení nehodovosti a počtu mrtvých Kočárek rozhodně souhlasí: „Sledování provozu napovídá, že kruhové objezdy jsou nejbezpečnější. Dalšími žádoucími stavebními úpravami jsou: zužování pozemních komunikací, vymezení zón s třicetikilometrovou rychlostí a instalace příčných prahů při vjezdech na velmi frekventované komunikace.“

Milan Knotek, mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem k tomu říká: „Bude hodně záležet na přísunu peněz z Evropské unie a také na tom, jak kvalitní projekty se nám podaří připravit.“

Kázeň řidičů má podle radnice pomoci zlepšit instalace radarů. Osázet jimi chce celkem dvacet dva míst a to i přesto, že vysoká rychlost je příčinou dopravních nehod jen ve třech procentech případů. Podle Knotka dochází k rozšiřování radarových systémů především v úsecích, na kterých dochází ke smrtelným nehodám.

Nové radary by měly řidiče hlídat od konce letošního roku. Měřit budou nejen okamžitou rychlost, ale na některých úsecích i rychlost průměrnou.