Obyvatelé Chanova dluží na nájmech 80 milionů

Chanov - Přes 80 milionů korun dluží nájemníci na sídlišti Chanov v Mostě za nájemné. Jejich dluhy rostou. Radnice si proto najala nového správce, který se pokusí dluhy snížit.

V průměru přes padesát tisíc korun dluží každý obyvatel sídliště Chanov, včetně batolat, za nájemné. Dluhy se navíc každý měsíc zvyšují asi o půl milionu korun. Radnice proto najala nového správce bytů, který by měl pomoct dluhy alespoň trochu snížit: „Vypadá to, že přijde s nějakými neotřelejšími nápady, nějakými inovacemi, takže by se situace mohla trochu zlepšit,” vysvětluje náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková. Město také chce, aby se do práce na sídlišti víc zapojili i místní lidé. O to se snaží i neziskové organizace. V Chanově už tak například pracují čtyři domovníci.

„Na řadě míst nebyla okna, zasadili okna, na řadě míst nebylo zábradlí, postavili zábradlí, schody dávali do pořádku,” říká Martin Nebesák z organizace Dům romské kultury. „Lidé si toho zatím váží a jsou rádi, protože už se tady dlouho nic nedělo,” tvrdí domovník Radek Horváth. V Chanově je asi 350 bytů, skoro čtvrtina jich je úplně vybydlená. Město i přesto plánuje do sídliště další investice. „Největší část energie a největší část peněz se vynakládá jen na udržení sídliště, protože jinak by bylo naprosto zdevastované,” poukazuje Jeníčková.

„Když sem půjdou nějaké dotace, budou se tu opravdu hodit,” ujišťuje domovník Horváth. Martin Nebesář ale podotýká: „Ruku v ruce s tím musí přijít nějaká systémová změna, která by zabránila zneužívání štědrých dávek.” Radnice už vložila do oprav vybydlených domů miliony korun, ale místní nájemníci je přesto znovu zničili.