Cyklisté v Sezimově Ústí už nesmí projíždět jednosměrnými ulicemi v obou směrech

Sezimovo ústí - Cyklisté v Sezimově Ústí chtějí získat zpátky výjimku, díky které mohli v některých ulicích jezdit v obou směrech. Vedení města je z bezpečnostních důvodů před půl rokem zrušilo. Nezabránila mu v tom ani petice, kterou lidé adresovali radním.

Výjimka tu platila více než osm let. Přestože se během její platnosti nestala žádná nehoda, radnice nepovažovala tento systém za příliš bezpečný. „Výjimky byly spíše raritou a pro účastníky silničního provozu byly nebezpečné,“ vysvětluje důvody zákazu místostarosta Sezimova Ústí Miroslav Vocílka (NEZ).
 
S požadavkem zachovat výjimku pro kola souhlasí i někteří zastupitelé. „Jakmile bude vhodná příležitost a na radnici budou sedět lidi, kteří vědí, že kolo není pouze u auta, tak já budu první, který bude usilovat o to, aby se cyklovýjimky vrátily," prezentuje svůj postoj zastupitel Martin Klíma (SZ).
 
Přestože policisté za dobu existence výjimek nemuseli řešit žádnou dopravní nehodu, souhlasí s rozhodnutím Sezimoústecké radnice. „V případě, že by došlo k nějaké kolizi, bude docházet k názorovým střetům o tom, kdo je vlastně na vině,“ vysvětluje policejní tiskový mluvčí Miroslav Doubek.
 
Cyklisté ani tak zákaz příliš nerespektují a dál jezdí po ulicích obousměrně. Patrně jim to bude procházet ještě pár měsíců. „Od léta chceme najet na sankční činnost a chceme pokutovat ty, kteří pojedou v protisměru,“ předkládá plán radnice starosta Ústí Bedřich Beneš (ODS). Poté budou cyklisté už definitivně muset jednosměrné ulice objíždět.