Prodej mělnické nemocnice se nezdařil

Mělník - Vítěz výběrového řízení na koupi mělnické nemocnice, soukromá společnost Meda nezaplatila včas částku 103 miliony korun. Nemocnice tak zůstává středočeskému kraji, který se ji pokusí znovu prodat. Osm dalších zdravotnických zařízení, které kraj nabídl k privatizaci, už mají majitele, kteří bez potíží zaplatili.

Komu bude patřit mělnická nemocnice není dosud známo. Společnost Meda se odmítla vyjádřit, proč za nemocnici nezaplatila, zatím ani Středočeskému kraji neposkytla žádné oficiální vyjádření. Společnosti Meda tak pravděpodobně propadne milionová kauce, kterou už složila. O nemocnici mělo dřív zájem i město Mělník, teď už si to ale podle starosty Miroslava Neumanna rozmyslelo.

Zdravotnické zařízení slouží nejenom pacientům z Mělnicka, ale i ze severu Čech, celkem je tedy určeno pro 100 tisíc lidí. „Ani pacientům ani personálu mělnické nemocnice v souvislosti s průběhem soutěže nehrozí žádné omezení péče,” ujišťuje mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Kvalitu zdravotnických služeb potvrdila i hlavní sestra Vladimíra Humplová: „Zhoršení péče nepřichází do úvahy, personál se snaží pracovat, tak, jak pracuje celou dobu.”

Pokud ale není jasné, kdo bude nový majitel, nemohou v nemocnici počítat s tím, že do ní někdo investuje finanční prostředky, například na opravu budov. „Nedostatek investic v uplynulých obdobích je problémem nemocnice,” podotkl ředitel mělnické nemocnice JUDr. Ladislav Řípa.

Krajští radní chtějí vypsat nové výběrové řízení co nejdříve, jestli se jim ale podaří prodat mělnickou nemocnici ještě letos, to zatím nikdo neví.