Nemocnice v Kladně a v Příbrami čekají rozsáhlé rekonstrukce

Střední Čechy - Nemocnice v Kladně a v Příbrami se zadluží. Vezmou si úvěr - jednu miliardu a 700 milionů korun. Obě totiž chystají rozsáhlé rekonstrukce. Úvěr z 85% zaplatí Středočeský kraj, zbytek budou splácet nemocnice z vlastního.

Je to největší investice v historii příbramské nemocnice. Za 900 milionů postaví na místě, kde je teď holá pláň, dva pavilony. Vše se soustředí do jedné budovy, pro pacienty to bude přehlednější. Jak popsala mluvčí nemocnice v Příbrami Monika Boušková, půjde o takzvaný pavilon operativy, kam budou přemístěny centrální operační sály a centrální příjem pacientů.

„V této chvíli jsou operační sály roztroušeny po jednotlivých budovách,“ sdělila Monika Boušková. V druhé budově bude onkologický stacionář, krevní transfuze, hematologie a lékárna. Stavba právě začíná a skončí v prosinci 2009. Doba rekonstrukce bude pro pacienty nepříjemná, protože bude probíhat za plného provozu, jak potvrdil Roman Boček, ředitel nemocnice v Příbrami.

Nové pavilony transfuzní stanice a akutní medicíny vybudují i v kladenské nemocnici. Také tady potřebují například nové, moderně vybavené operační sály. Stavba začne v září a skončí za dva roky. Rekonstrukce nemocnice je nutná, vzhledem ke komfortu pacientů a ke spektru poskytované péče, jak dodala hlavní sestra kladenské nemocnice Stanislava Vaňková.

Zároveň začnou v Kladně rekonstruovat i současnou budovu chirurgie, ortopedie a gynekologie. Rekonstrukce kladenské nemocnice bude stát miliardu 200 milionů korun. Větší část zaplatí Středočeský kraj, 15% bude splácet nemocnice. Úvěry na rekonstrukce budou středočeské nemocnice splácet asi 15 let.