Hráz pardubického jezera je v havarijním stavu

Pardubice - Ekologové a hlavně rybáři stále poukazují na zhoršující se stav vody a Matičního jezera v centru Pardubic. Nezpevněné břehy navíc poškozují budovu restaurace i okolní pozemky. Magistrát slíbil pomoc a podal žádost o dotaci, nestihl ale v termínu doložit všechny potřebné náležitosti a peníze nezískal. Rybáři požadují okamžité řešení havarijního stavu hráze. Případné škody chtějí vymáhat po pardubickém magistrátu. Náklady na vyčištění vodní plochy se odhadují na čtyřicet milionů korun.

„Žádost o dotaci z operačního programu životního prostředí nebyla akceptována z důvodu nedoložení všech relevantních příloh žádosti,“ objasnil Lukáš Řádek z Agentury ochrany přírody a krajiny. Vedení magistrátu žádnou chybu nepřipouští. „O požadavku jsme se dozvěděli pozdě a už jsme nestihli objednat a nechat vypracovat posudek, který trvá zhruba měsíc,“ uvedl náměstek primátora Pardubic Michal Koláček.
 
O požadavku rybářů radnice ví a nechá ho prověřit. Musí ale zvážit, zda je nutná oprava z vlastních prostředků, nebo zda jezero ještě rok vydrží. Další příležitost k získání dotace se městu naskytne až na podzim. Jezero se tak dočká odbahnění nejdříve za rok.