Radiokomunikace nabídly Ještěd za 75 milionů Libereckému kraji

Liberec - České radiokomunikace nabídly Libereckému kraji horský hotel a vysílač Ještěd za 75 milionů korun. Kupní cenu by měl kraj splatit do 24 měsíců po podpisu kupní smlouvy. Dohodu z dnešního jednání však musí nejprve schválit představenstvo Radiokomunikací a souhlasit musí také krajské zastupitelstvo. Samotný prodej se tak podle něho neuskuteční dříve než na podzim.

Podle mluvčího radiokomunikací Pavla Kočiše je prodej Ještědu Liberci jedna ze dvou variant. Tou druhou je založení obecně prospěšné společnosti krajem, městem a Českými Radiokomunikacemi za účelem rekonstrukce budovy vysílače. „Obě varianty jsou v současné době ve stádiu jednání a jedná se o pracovní návrhy,“ uvedl. Podmínkou radiokomunikací je zachování přístupu k vysílacím a telekomunikačním technologiím.

Náměstek libereckého hejtmana Radim Zika ovšem tvrdí, že během půlročního jednání o budoucnosti Ještědu se od založení obecně prospěšné společnosti upustilo. Firma pak podle něj nabídla, že hotel s vysílačem samosprávě odprodá. Město Liberec však zájem nemělo. „My už bychom na to neměli, navíc Ještěd považujeme za nejvýraznější dominantu kraje,“ řekl  liberecký primátor Jiří Kittner.

Pro kraj podle Ziky nebude koupě objektu, který je od roku 2006 národní kulturní památkou, tak velkou zátěží. Na nezbytné investice, které Ještěd potřebuje, chce kraj čerpat prostředky z fondů EU. „Určitě máme větší šanci je získat než obecně prospěšná společnost nebo soukromá firma,“ poznamenal Zika. Podle jeho odhadů potřebuje Ještěd investice za desítky milionů korun, mimo jiné na rekonstrukci interiéru, která by umožnila zápis na seznam památek UNESCO. Podle nových zákonů je ale třeba Ještěd napojit také na nejbližší kanalizaci, tedy až do Liberce. Ani to nebude levné.

Horský hotel Ještěd slouží veřejnosti od roku 1973 a jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 mezinárodní Perretovu cenu. Hyperboloid vysoký 93 metrů unikátním způsobem slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. České radiokomunikace ho koupily v roce 2000 za 85 milionů korun. Příchod silného investora byl pro vysílač, který doplatil na špatnou privatizaci, spásou. Firma do obnovy objektu investovala přes 20 milionů korun.