Kamencovému jezeru v Chomutově hrozí zánik

Chomutov - Kamencovému jezeru v Chomutově hrozí zánik. Tvrdí to Občanské sdružení rodáků a přátel Chomutova. Podle jeho členů ztrácí voda v mrtvém jezeře léčivé schopnosti. Radnice, která jezero spravuje, argumenty sdružení odmítá. Novým symbolem Kamencového jezera je od včerejška jezerní příšera na umělém ostrůvku. Podle lidí z občanského sdružení chomutovských rodáků mohla ale radnice tři a půl milionu korun využít lépe. Socha jim nevadí, ale pomoc by potřebovala voda v jezeře. Je čistá, ale kamenec v ní chybí.

Podle občanského sdružení je hlavně třeba odtěžit bahno ze dna jezera. Právě to zabraňuje kamenci, aby se dostával nahoru. S tím nesouhlasí primátorka Chomutova Iva Řápková: „Odbahnění proběhlo v roce 1993 a zhruba rok trvalo, než se z toho jezero vzpamatovalo. Kyselost vody a množství síranů, které možná pět století staré jezero dělají mrtvým se pomalu snižuje i podle vodohospodářů. Podle Ladislava Vondráka z chomutovského státního podniku Povodí Ohře je ubývání velmi pozvolné. Vodohospodáři složení vody v jezeře průběžně kontrolují a spásu v odbahňovaní nevidí ani oni. Zastávají názor, že do jezera nesmí přitékat voda čistá, ale nasycená kamencem.

Chomutovská radnice nedávno zadala celkový průzkum jezera, aby bylo jasné, jak o jezero dále pečovat. Přesto Jarmila Kubíková z Občanského sdružení rodáků a přátel Chomutova varuje: „Máme obavy, že už se nebudeme moci chlubit, že jezero je léčivé.”

Takový názor však radnice nesdílí. A přilévat do jezera kyselinou sírovou, jako se to dělalo dříve, dnes už samozřejmě nelze.