Pražský Hyde Park zatím zůstane na Palackého náměstí

Praha - Pražský Hyde Park zatím zůstane na Palackého náměstí v Praze 2. Primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS) již dříve prosazoval přesun místa, na kterém je možné konat shromáždění bez ohlášení magistrátu, na Letnou v sedmé městské části nebo na Vypich v Praze 6. Městská rada však dnes jen uvedla, že se rozšíří doba, kdy akce i v Hyde Parku ohlášení podléhají. Kromě nočních hodin to mají nově být i některé státní svátky.

„Chceme toto omezení rozšířit na 1. května, 28. září, 28. října a 17. listopadu,“ uvedl Blažek. Návrh novely městského nařízení nyní půjde do připomínkového řízení, mimo jiné radnicím. Náměstek nevyloučil, že se mu podaří přesvědčit starostu Prahy 7 Marka Ječménka (ODS) nebo Prahy 6 Tomáše Chalupu, aby změnili svůj zamítavý postoj, a Hyde Park se přesune. Konečné rozhodnutí padne začátkem června.

Městská rada se podle Blažka shodla na tom, že je nutné takové místo v Praze zachovat. O jeho přesunu se hovoří od loňského roku, kdy Praha 2 změnila své původně souhlasné stanovisko. Radní si podle náměstka uvědomují, že Palackého náměstí není příliš vhodné. Plocha je příliš malá, navíc se tu kříží frekventované tramvajové linky a k prostranství přiléhá rušné nábřeží. Navzdory tomu dnes radní o přesunu nerozhodli - zřejmě také kvůli nepřítomnosti primátora Béma.

Na Palackého náměstí funguje Hyde Park od konce roku 2004. Scházeli se tam zejména pravicoví a levicoví radikálové. K rozšíření doby, kdy je nutné shromáždění nahlašovat, magistrát vede situace z května 2006, kdy se na náměstí sešly obě skupiny. Musela je oddělit policie.