Celníci odhalili gang distributorů marihuany

Ústí nad Labem - Celníci v severních Čechách odhalili a zadrželi devítičlennou organizovanou skupinu vietnamských pěstitelů a distributorů marihuany. Našli u nich přes 3.000 rostlin konopí a 50 kilo drogy, kterou vozili i do zahraničí. Vietnamci jsou obviněni z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek a hrozí jim až 15 let vězení. V mezinárodní organizované skupině bylo podle mluvčího celní správy Jiřího Nejedlého zapleteno nejméně dvanáct osob.

Čtyři lidé organizovali výrobu a distribuci drogy, pět lidí přímo pěstovalo rostliny. Ústečtí celníci pracovali na případu s krycím názvem Rákos spolu s Národní protidrogovou centrálou a cizineckou policií od července roku 2007. Během posledních dvou měsíců byli na základě jejich informací zadrženi německými policisty tři kurýři, kteří vyvezli z těchto pěstíren celkem 127 kilogramů prvotřídní marihuany s vysokým obsahem THC.

V závěrečné fázi protidrogové akce celníci provedli devět domovních prohlídek, při kterých odhalili osm pěstíren. Zadrželi i několik mobilních telefonů, větší množství peněz a automobily, které skupina používala.  Vypěstovaná a usušená marihuana směřovala především do Německa a Nizozemí.

Další tři Asiati byli zadrženi a obviněni pražskou policií. Muži provozovali pěstírnu konopí v Praze - Hodkovičkách. Policie zajistila rostliny v ceně zhruba 1,5 milionu korun a více než 500 tisíc korun v různých bankovkách. Asijci provozovali i tři další pěstírny konopí, na které kriminalisté přišli od začátku dubna v rodinných domech v Praze 5, v Kunraticích a Komořanech. Při všech těchto akcích zadrželi celkem deset mužů.