Do Litomyšle se sjeli výtvarníci z východních Čech

Litomyšl - Výtvarníci z Královéhradeckého a Pardubického kraje se po roce sešli v bývalém zámeckém pivovaru v Litomyšli, aby se navzájem pochlubili svými nejnovějšími pracemi. Jejich společná výstava, nazvaná Východočeský výtvarný salon, má dlouholetou tradici.

Výtvarníci ve svých ateliérech dlouho před zahájením výstavy pečlivě vybírali, co tentokrát do Litomyšle přivezou a co ze svých posledních prací kolegům a nejen jim, ukážou. Východočeský výtvarný salon je pro řadu z nich prestižní záležitostí. „Je to velké srovnání s ostatními výtvarníky a to jsou nejvyšší kritici. Nedovolím si tak předložit ´dílka´, která mi nepřipadají natolik hodnotná,” tvrdí fotografka Ivana Lukařská.

Do bývalého zámeckého pivovaru v Litomyšli tentokrát své práce přivezlo okolo padesáti umělců. Všechny spojuje to, že bydlí, a nebo tvoří na východě Čech. Jejich techniky ale mohou být, a také často jsou, rozdílné. „Jsou tu malba, grafika, plastika, keramika, tapisérie,” potvrdil Luděk Vašina z Unie výtvarných umělců.

Umělci se shodují, že výtvarný salon není jenom setkáním kolegů z branže. Potkávají se na něm dlouholetí přátelé. A to už sedmnáct let. Salón je otevřený každý den a zůstane až do konce prázdnin.