Nová technologie zkrátí sanaci po těžbě uranu na Českolipsku

Česká Lípa - Ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku byla dnes slavnostně zahájena stavba nového závodu na zpracování matečních louhů, který by měl zkrátit dobu sanace oblasti poškozené chemickou těžbou uranu na třetinu. Původně se odhadovalo, že celková sanace území o rozloze 27 kilometrů čtverečních přijde na 100 miliard korun a bude trvat sto let. Díky novým technologiím se ale zkrátí na 30 až 40 let a bude stát asi 40 miliard korun. Novinářům to dnes u příležitosti zahájení stavby řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Nový závod, který je klíčovou technologií pro sanaci území, bude stát kolem dvou miliard korun, dnes zahájená první etapa přijde na 1,154 miliardy. Zároveň už začal výběr dodavatele pro druhou etapu. Podle generálního ředitele Státního podniku Diamo Jiřího Ježe je třeba zpracovat na 4,5 milionu tun kyseliny sírové a dalších chemikálií, které se dostaly do podzemí při chemické těžbě uranu a ohrožují spodní vody. „Podobné jezero kyseliny nemá ve světě obdoby,“ přiznal Jež.

Ve Stráži pod Ralskem se uran těžil od roku 1967 a v roce 1996 bylo z ekonomických důvodů rozhodnuto těžbu zastavit. Ve stejné době se přestalo těžit i v nedalekém Hamru na Jezeře. „Za tu dobu se v této oblasti vyprodukovalo 15.000 tun uranu chemickou těžbou a dalších 10.000 hlubinou těžbou v Hamru, což představuje zhruba čtvrtinu celkové produkce České republiky,“ řekl Jež. Kvůli rostoucí poptávce, která zvýšila v posledních letech cenu za kilogram uranu z 600 korun na 4000 Kč, se ale uvažuje o obnově těžby v této oblasti. „Rozhodně to ale nebude chemickou cestou jako v minulosti, použili bychom moderní metody,“ ujistil Říman.

Jen v oblasti Stráž - Hamr leží podle odhadů 115.000 tun rudy, což v současných cenách představuje 400 až 500 miliard korun. Dalších 20.000 tun rudy za zhruba 100 miliard korun leží také v nově prohlášeném chráněném ložisku Osečná-Kotel nedaleko odtud. Podle Ježe se dá předpokládat, že se s těžbou uranu v této lokalitě začne znovu zhruba do 20 let. „Nejprve se ale bude těžit ve Stráži a Hamru, teprve pak přijde na řadu další ložisko, kde jsou zásoby mnohem menší,“ řekl.

Právě možné těžby uranu se ale lidé v Podještědí bojí, obávají se devastace přírody a znečištění zásob pitné vody. Vyhlášení chráněného ložiskového území pro ložisko Osečná - Kotel na Liberecku chtějí proto obyvatelé i samosprávy napadnout u soudu. Horní zákon, na jehož základě ministerstvo životního prostředí rozhodnutí 24. dubna vydalo, je podle nich v rozporu s ústavou. „Nerespektuje vlastnická práva ani právo samospráv na rozhodování o vlastním území, v současné době proto věc posuzují právníci. Rozhodně to nevzdáme,“ řekl dnes Josef Jadrný z občanského sdružení Naše Podještědí.