Maršál Radecký se zřejmě vrátí na Malostranské náměstí

Praha - Půldruhého století je po smrti, přesto budí vášně. Maršál Radecký, jehož socha na dolní části Malostranského náměstí v Praze v letech 1858 až 1919, se má vrátit. S tím nesouhlasí Český svaz bojovníků za svobodu ani legionáři. Naopak pro jsou památkáři z magistrátu i někteří zástupci Prahy 1.

Jan Josef Václav z Radče byl rakouský vojevůdce z českého rodu. Vypracoval plán bitvy u Lipska, ve které spojenecká vojska porazila Napoleona. I po 150 letech, které uplynuly od jeho smrti, postava maršála Radeckého vzbuzuje emoce. Jedni ho považují za pomahače Habsburků, druzí za nejlepšího českého vojevůdce historie. A teď by se měl na Malostranské náměstí vrátit jeho pomník. 

Předsedkyně Českého svazu za svobodu Anděla Dvořáková uvedla, že svaz s pomníkem nesouhlasí, ale zároveň si uvědomuje, že s tím nemohou nic dělat. Naopak pro je historik umění František Dvořák, který tvrdí, že Radecký byl slavnou osobností našich dějin. „Navíc pomník vznikl z české iniciativy," připomíná. 

Kvůli soše by se ovšem muselo zrekonstruovat celé náměstí. Památkáři z pražského magistrátu pomníku fandí, stejně jako někteří zástupci Prahy 1. „Jsem jenom jedním z těch, kteří o tom mohou rozhodovat, ale já s pomníkem souhlasím," říká radní Filip Dvořák (ODS). 

Originál sochy váží zhruba 15 tun a je umístěn v pražském Lapidáriu. Na Malostranské náměstí by se ale zřejmě dostala jenom jeho kopie, přičemž odlitek by Prahu vyšel asi na 8 milionů korun. Kurátorka Lapidária Dana Stehlíková upozorňuje, že socha je ve skutečnosti deset metrů vysoká a má obrovský podstavec. A právě to by bylo zřejmě dalším předmětem sporů. Na sochu by tak totiž skoro odnikud z náměstí nebylo pořádně vidět a někteří proto už teď navrhují podstavec zmenšit.