Radnice v Dobrné na Děčínsku je stále v dluzích

Děčínsko - Obec Dobrná na Děčínsku už šestý měsíc hledá způsob, jak přežít. Bývalý starosta, který způsobil skoro desetimilionový dluh, už byl odsouzen. Nové vedení radnice ale připouští, že vinni jsou všichni, kteří jeho nesmyslnému utrácení jen přihlíželi.

Mobily, počítač, nábytek - všechno, co má nějakou cenu, už obci nepatří. Nová starostka proto raději radnici zamkla. Stejně jako další radní teď úřaduje doma, za své a bez nároku na mzdu. Pomáhají i lidé z obce - starají se o veřejnou zeleň nebo zásobují školku dřívím na topení, jak potvrdili Libuše Šrámková, nová starostka obce, i místostarosta Josef Čech.

Starostka má jasno. Obec potřebuje především odbornou pomoc a úvěr. Pak lze podle ní splatit dluhy v krátké době. Tomu věří i členka zastupitelstva obce Dobrná Naděžda Vocetková. Někteří obyvatelé Dobrné se však tváří pesimisticky. Případ obce z Děčínska není ojedinělý. Na špatné hospodaření starostů už podobně doplatili v Karlově Vsi na Rakovnicku, v Temešváru na Písecku nebo Prosečném na Trutnovsku.

Nová starostka Dobrné proto tvrdí, že hlavní je důsledná kontrola a sama už vidí pokrok. Lidé, kteří nechodili, už chodí na zastupitelstvo a ptají se na věci, na které se předtím neptali. „Alespoň člověk ví, že si lidi začali konečně všímat, co se v obci děje,“ sdělila Libuše Šrámková. Dobrná už dostala nabídku, která by její problémy vyřešila. Město Děčín slíbilo odbornou i finanční pomoc, když se obec stane jeho další čtvrtí.

„Nechceme se stát Děčínem - oni by za nás zaplatili dluhy, ale jako vesnici by nám určitě nepomohli,“ uzavřela Naděžda Vocetková. Jak říkají v Dobrné, ztráta samostatnosti za smazání dluhů nestojí.