Prahu podeváté roztančí Khamoro

Praha - Pražské sály a ulice opět po roce ovládne romská kultura. Začíná totiž 9. ročník světového romského festivalu Khamoro. Program mimo muzikantů z Česka představí i hudebníky a tanečníky z více než desítky dalších zemí.

Festival Khamoro oficiálně odstartoval ráno snídaní účinkujících hudebníků s premiérem Mirkem Topolánkem. Během následujících několika dnů pak Prahu rozezní zpěv a hudba Romů z celého světa. Do ulic se na tradiční defilé vydají účinkující ve čtvrtek.

Produkční Jelena Silajdžič vypočítává: „Budeme mít šest skupin, které normálně vystupují na festivalu, doplní je ještě další z Česka a bude i kočár a scénografie. Celkem vystoupí 120 účastníků.“ Podle taneční lektorky Jany Dudácké se na festivalu vůbec poprvé konají i taneční workshopy - flamenca. Tento tradiční španělský tanec bude učit Francesca „La Chica” Grima ze sevillské skupiny Puerto Flamengo. Hudebně ji doprovodí Andrej Vujicic. Oba už na Khamoru vystupovali loni, kdy se setkali s příznivým přijetím publika. I díky tomu se taneční workshopy letos pořádají.

Festival chce přiblížit romskou kulturu veřejnosti, zatím ale na něj chodí především Romové. Proto si Jan Dužda ze skupiny Kale myslí, že by se ostatní lidé neměli bát vyzkoušet návštěvu Khamora. Hudba podle něj sbližuje národy.

Festival Khamoro bude v Praze probíhat až do soboty. Zakončí ho společný koncert tradičních romských kapel v Kongresovém centru.