Hudební festival Prague Proms přináší uvolněnou atmosféru

Praha - Už druhý týden pokračuje v Praze a Kutné Hoře letní hudební festival Prague Proms. Klasiku i jazz představují orchestr i kapely s letní uvolněnou atmosférou. Stejně tomu tak bylo během Hollywoodské noci, plné slavných filmových melodií.

Usednout na režisérské křeslo a dirigovat symfonický orchestr, ještě když ve Smetanově síni Obecního domu pobíhá růžový panter. To běžně dirigenti, ale ani diváci během koncertů nevidí. Takové kousky jsou typické pro festival Prague Proms. „Je to skvělý zážitek - o tom přesně festival je. Lidé i celý orchestr jsou uvolnění, hrají hezké a pro lidi známé skladby. Pak si můžeme dovolit i Růžového pantera,” pochvaluje si dirigent Marcello Rota.

Pro koncertní série Prague Proms je typická neformální atmosféra, která festivalu dodává zcela jiné rozměry. Stejné to bylo i během Hoolywoodské noci. „Vybrali jsme krásné melodie, které lidé dobře znají z filmů. Od Bernsteina, Gerschwina, Webera nebo Morriconeho,” dodává Marcello Rota.

Hollywoodskou nocí festival Prague Proms rozhodně nekončí. Už v pátek pokračuje Nocí v katedrále v Kutné Hoře. Pak budou ještě následovat Americká noc nebo Noc ve stylu Versailles na Trojském zámku a několik jazzových koncertů po pražských klubech a kavárnách.